diumenge, 4 de juny del 2023

Estat de la natura a Europa: els ecosistemes danyats necessiten restauració

Imatge, Diari de Castellar

European  Environament Agency 

Publicat 09 maig 2023

La natura europea no està en bon estat i ha mostrat pocs signes de millora en els darrers anys. Segons l'informe de l'Agència Europea de Medi Ambient (AEMA), publicat avui, calen esforços de restauració i una millor gestió contínua dels ecosistemes per salvaguardar una sèrie de beneficis que ofereix una natura sana: per a la salut de les persones, la seguretat alimentària i una acció climàtica eficaç.


L'informe de l'AEMA "La importància de restaurar la naturalesa a Europa" resumeix evidència clau sobre per què els ecosistemes europeus necessiten urgentment esforços concertats de restauració tant dins de les àrees protegides designades existents com fora d'aquests espais, com a boscos gestionats, terres agrícoles, mars, i zones urbanes. 

La restauració de rius, llacs, aiguamolls, boscos, praderies, hàbitats marins i altres ecosistemes danyats no només milloraria la resiliència general i la qualitat de la naturalesa a Europa, sinó que portaria molts beneficis socials més amplis. Per exemple, la salut dels hàbitats dels pol·linitzadors, com les abelles i els escarabats, és fonamental per a la seguretat alimentària a llarg termini a Europa. L'estat dels boscos i les zones humides és vital per a la mitigació del canvi climàtic, i els ecosistemes saludables també brinden una millor protecció contra els fenòmens meteorològics extrems i la contaminació, destaca l'informe de l'AEMA. 

Tot i així, malgrat els compromisos durant diverses dècades, els Estats membres de la UE encara no han pogut assolir objectius polítics a llarg termini sobre la naturalesa o canviar la tendència negativa general de disminució de la biodiversitat, recorda l'informe de l'AEMA. Per canviar aquest curs, és imperatiu restaurar els ecosistemes danyats a un bon estat i alhora mantenir els esforços per protegir els saludables. 

Segons l'última avaluació 'Estat de la natura a la UE 2020' de l'AEMA, el 81% dels hàbitats protegits, el 39% de les aus protegides i el 63% d'altres espècies protegides es troben en mal estat o molt mal estat . Molts factors acumulatius contribueixen a les pressions sobre la naturalesa a Europa, inclosa l'agricultura intensiva, l'ocupació de terres, la contaminació, la silvicultura insostenible i el canvi climàtic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada