dimarts, 11 de març del 2014

Girona recorda l'accident de Fukushima


El Grup antinuclear de les comarques gironines va organitzar ahir un acte per commemorar el tercer aniversari de la catàstrofe nuclear a Japó. Durant l'acte s'ha presentat el documental L'esperit de Schönau i s'ha debatut sobre la necessitat de tancar totes les centrals nuclears catalanes. L'acte també ha servit per donar a conèixer la campanya "25 anys de l'accident de Vandellòs I", que servirà per recordar el que ha estat fins ara l'accident nuclear més greu de l'Estat Espanyol i un dels més important de l'Europa Occidental.


Ahir va fer tres anys de la catàstrofe nuclear de Fukushima, i el Grup antinuclear de les comarques gironines ha volgut recordar amb un acte públic les conseqüències sanitàries i ambientals de l'accident. Durant aquesta jornada s'ha repassat quina és la situació actual a Fukushima, on les nombroses fuites d'aigua contaminada segueixen sent una preocupació constant, i el risc nuclear continua existint. Els reactors devastats s'han de refredar contínuament i es calcula que s'acumulen més de 400.000 tones d’aigua contaminada en dipòsits construïts a corre-cuita que presenten nombroses fuites. Aquest desembre passat l'empresa TEPCO detectava als peixos de davant la central nivells de Cesi-134 i Cesi-137 fins a 100 cops superior al fixat pel govern japonès. En aquests moments resten a la central més de 2.000 tones de combustible gastat altament radioactiu esperant a ser retirats.

Des del 2011, més de 30.000 treballadors es juguen la vida a la central, dels quals més de 26.000 són subcontractats. Aquests treballadors s'exposen diáriament als efectes de la radioactivitat i la seva feina esdevé un acte heroi. Així mateix, més de 150.000 persones encara es troben desplaçades, i el govern japonès, lluny de fer front a tots aquests problemes, es manté en la negació i alimenta la utòpica esperança d'aconseguir uns Jocs Olimpics sense contaminació nuclear. 

Aquest acte també ha servit per donar a conèixer la campanya "25 anys de l'accident de Vandellòs I", que vol recordar el greu accident nuclear que va patir la central nuclear de Vandellòs I l'octubre de 1989. Per afrontar aquesta campanya que farà pedagogia sobre la energia nuclear i les seves alternatives, es pren com a lema “DESPRÉS DE FUKUSHIMA TANQUEM LES NUCLEARS”.

La campanya tindrà recorregut per tot el territori català i tractarà diferents aspectes com la pobresa energètica, la sobirania energètica, l'accident de Fukushima, els residus radioactius, l'ampliació de la vida útl de les centrals nuclears i les alternatives al model nuclear.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada